FAQ

Hoe werkt het concept van GEEF?

GEEF is een “pay as you can” restaurant. Dit betekent dat er bij GEEF lekkere, gezonde maaltijden geserveerd zonder dat er prijzen op het menu staan. Jij bepaalt zelf wat je betaalt. Ook is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in ruil voor een maaltijd. Op deze manier willen we gezond en lekker eten voor iedereen toegankelijk maken. Of je veel of weinig geld hebt, maakt bij ons niet uit. Je betaalt gewoon wat je kunt missen. Dat kan een beetje meer zijn, maar een beetje minder mag ook. Iedereen is welkom en iedereen is gelijk.

Wie zijn jullie doelgroepen?

Je zou onze doelgroep kunnen opdelen in twee categorieën.

Aan de ene kant heb je de mensen die iets meer te besteden hebben, maatschappelijk bewust zijn en behoefte hebben aan zingeving, verbinding en sociale cohesie op een leuke en inspirerende manier. Ze staan open voor vernieuwende concepten

Aan de andere kant komen er bij ons mensen met minder geld. Zij hebben moeite  om de financiële eindjes aan elkaar te knopen, zitten in de schuldsanering, zijn langdurig werklozen of hebben het om een andere reden iets moelijker. Deze mensen hebben behoefte aan een plek waar ze ‘bij horen’.

Wij vinden interactie tussen mensen met verschillende achtergronden belangrijk en brengen ze op een leuke, ontspannen manier bij elkaar.

Kun je bij GEEF gratis eten?

We nodigen mensen uit om te geven wat ze eerlijk vinden en op die manier bij te dragen aan onze ‘community’. We hopen natuurlijk dat mensen het GEEF concept willen steunen en daarom een bedrag geven dat voor hen eerlijk is. In de praktijk blijkt dat 80% van de mensen een eerlijk bedrag of meer geeft en 20% iets minder. We hebben nog niet meegemaakt dat iemand helemaal niks gaf.

Geven mensen een eerlijk bedrag?

Ja, uit de praktijk blijkt dat mensen het vaak juist heel leuk vinden om eerlijk te geven. Je ziet het ook terug in de hoogte van de giften. Ongeveer 50% geeft een eerlijke prijs, 35% geeft meer en 15% geeft minder.

Wat doen jullie met de winst?

We zijn een stichting en daarmee dus automatisch ‘not for profit’. We maken dus geen winst. Wanneer onze omzet echter hoger is dan de kosten, gebruiken we dit geld om maaltijden door te geven aan mensen die dit goed kunnen gebruiken.

Wat jullie motivatie om dit te doen?

Wij willen met GEEF een steentje bijdragen aan een maatschappij waarin verschillende lagen van de bevolking weer een stapje naar elkaar toe zetten, elkaar leren kennen en elkaar helpen. Door ons sociale stelsel is dit jarenlang niet ‘nodig’ geweest. Nu de overheid zich terugtrekt waar het gaat om armoedebestrijding en welzijnswerk, voelt Stichting GEEF een maatschappelijke verantwoordelijkheid om zelf het heft in handen nemen en de verbinding op te zoeken. Stichting GEEF vindt het belangrijk dat er plekken in de maatschappij zijn waar iedereen dat op een laagdrempelige en vooral ook leuke manier met elkaar in contact kan komen.

Geven jullie ook richtprijzen?

Ja, wanneer je daar behoefte aan hebt, kunnen we je aan het einde van je maaltijd vertellen wat de richtprijs is. We vinden het echter nog mooier als je geeft wat voor jou goed voelt! De mooiste geschenken komen immers altijd uit je hart….

Ik wil een maaltijd doorgeven. Hoe doe ik dat?

Wanneer je een maaltijd door wilt geven, kun je een extra donatie doen wanneer je afrekent. Voor elke doorgegeven maaltijd stoppen wij een GEEF munt een pot op de bar. Wanneer je iemand kent die een maaltijd verdient, kun je hier een munt uit pakken en aan deze persoon geven. Op deze manier kun je dus een maaltijd doorgeven!

Waarom werken jullie met vrijwilligers?

Wij werken met vrijwilligers omdat we mensen de gelegenheid willen geven om ook met tijd te kunnen betalen voor een maaltijd. Onze vrijwilligers ondersteunen de chef in de keuken of bedienen in het restaurant. Dit is niet alleen heel gezellig, maar het stelt ons ook in staat om  onze personeelskosten lager te houden. Op deze manier kunnen wij nog meer maaltijden doorgeven!