Pers

GeefPersbericht

SOCIAAL RESTAURANT GEEF GEOPEND OP VASTE LOCATIE IN AMSTERDAM

GEEF maakt gezond en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk. Ze doen dit door middel van het pay as you can- business model, dat oorspronkelijk uit de VS komt. Dit houdt in dat gast zelf bepaalt wat hij betaalt. Wanneer iemand iets meer geeft, wordt deze gift gebruikt om een maaltijd door te geven. Ook is het mogelijk om vrijwilligerswerk in ruil voor een maaltijd te doen. Op deze manier kan iedereen, arm of rijk, bij GEEF terecht. Na diverse succesvolle pop-ups en een uitgebreide proefperiode in Rotterdam, heeft GEEF vanaf heden haar deuren geopend in de Amsterdamse Jordaan.

Eten, drinken en delen

Nederland telt een groot aantal mensen dat weinig geld te besteden heeft. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. Hierdoor hebben zij vaak geen toegang tot gezond voedsel en is uit eten gaan een onbetaalbare luxe. Daarom besloot Judith Manshanden in 2013 GEEF op te richten: ‘Ik geloof dat we leven in een wereld van overvloed. Samen hierin delen is eigenlijk heel logisch.’ Geïnspireerd door de pay as you can-beweging in de VS, wilde zij ook in Nederland een restaurant openen waar iedereen welkom is. Na diverse pop-up diners in Amsterdam, gevolgd door een proefperiode van een half jaar in Rotterdam bleek het concept goed te werken. Meer dan 80% van de mensen geeft een eerlijk bedrag of meer, de rest wordt gebruikt om maaltijden door te geven. GEEF wordt gesteund door Stichting DOEN, de Triodos Foundation, VSBfonds, Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en PwC. Tevens besteedde de landelijke en lokale pers besteedde uitgebreid aandacht aan dit initiatief.

Een maaltijd is meer dan een bord eten

In Nederland word er jaarlijks voor zo’n 2,5 miljard aan voedsel weggegooid. ‘Een bizarre werkelijkheid’ vindt chef kok Marcel den Heijer. Bij GEEF wordt daarom gekookt op basis van groenten die “over” zijn en normaliter weggegooid worden. Op deze manier gaat GEEF voedselverspilling tegen. De producten worden aangeleverd door Sligro en gebruikt om dagelijks wisselend 3-gangen diner te bereiden. Kwaliteit staat hierbij hoog in het vaandel. Chef Marcel was eerder souschef bij restaurant De Kas en had zijn eigen restaurant Rechtstreeks in Abcoude waarin hij zich specialiseerde in het koken met ‘waste’ producten. Door de hoge kwaliteit van de maaltijden laat GEEF zien dat sociale doelstellingen hand in hand kunnen gaan met een uitstekende culinaire beleving.

 GEEF is een stichting met een not-for-profit doelstelling. Dit betekent dat alle inkomsten worden gebruikt om de sociale droom van GEEF te ondersteunen; namelijk een plek van verbinding zijn waar gezond en lekker eten voor iedereen toegankelijk is.

Voor meer informatie: www.geefamsterdam.nl

###einde persbericht

Noot voor redactie / niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal in hoge en lage resolutie, kunt u contact opnemen via Judith@geefamsterdam.nl of bellen met 0683903027
Een maaltijd doorgeven gaat door middel van de GEEF munt. Steeds wanneer iemand iets meer betaalt voor een maaltijd, sparen wij deze giften op. Wanneer de waarde van 22,50 is bereikt, stoppen wij een GEEF munt in de pot op de bar. Wie een maaltijd door kan geven, kan hier een munt uithalen en deze doorgeven aan iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken.
Voor wie het moeilijk vindt om te bepalen wat hij moet geven, hebben wij de handige GEEF Handleiding in het leven geroepen. Deze infographic helpt je bij het bepalen van je gift. En wie het echt niet weet, kan altijd even op de achterkant kijken. Daar staat namelijk een richtprijs voor je maaltijd.

Geefin de media

GeefPersbericht

Metro

21 augustus 2014

GeefPersfoto's

Wilt u deze foto’s downloaden in hoge resolutie? Klik dan hier.