Spinten zijn kleine ovaalachtige kleine beestjes. Er zijn verschillende soorten spinten, denk bijvoorbeeld aan de spintmijt zoals de kasspint of bonenspintmijt. Tot een aantal jaar geleden kwam spint vrijwel alleen voor in binnenruimten. Het kwam regelmatig voor dat er spint op de kamerplanten zat. Ook in kassen zag men regelmatig spint op de gewassen. Door de opwarming van het klimaat, komt de spint ook steeds vaker voor op allerlei planten in siertuinen. Meestal kun je de spint herkennen aan een gelige verkleuring van de bladeren van je planten. Wanneer jij dit signaleert, is het belangrijk dat je de spint gaat bestrijden. Je wilt immers niet dat je plannen uiteindelijk al hun blad verliezen en mogelijk zelfs doodgaan. De spint bestrijden kun je op verschillende manieren doen.
Spint bestrijden
Spint in je planten kun je op verschillende manieren bestrijden. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar roofmijten tegen spint. Dit is een biologische manier van bestrijden en dus niet schadelijk voor de planten en andere gewassen in je tuin. Een roofmijt is ongeveer even groot dan de spint zelf, maar heeft een heel andere kleur. De roofmijt is namelijk rood van kleur. Hoeveel roofmijten je moet uitzetten op je kamerplanten of op de sierplanten in je tuin, is afhankelijk van de grootte van de spintplaag. Het gebruiken van roofmijten tegen spint heeft veel voordelen. Deze roofmijten voeden zich namelijk enkel met spint, waardoor de roofmijt in staat is om grote populaties spint te vernietigen. Daarnaast is de roofmijt verkrijgbaar in grote hoeveelheden. Hierdoor hoef je dus niet steeds andere verpakkingen aan te schaffen. Toch heeft het inzetten van de roofmijt ook nadelen.
De nadelen van roofmijt
Wanneer de luchtvochtigheid in je woonkamer of kas te groot is, zal het aantal roofmijten al na drie weken afnemen. Dit omdat de roofmijt zich bij een hoge luchtvochtigheid niet goed kan voortplanten. Ook kan het zijn dat er eigenlijk geen spint aanwezig is, waardoor de roofmijt dus niet zal overleven. Tevens kan de roofmijt enkel binnen gebruikt worden. Wanneer jij dus spint op de sierplanten in je tuin hebt, kun je deze plaag niet zomaar bestrijden met de roofmijt. De enige optie zodat je dit wel kan doen, is om je sierplanten in een kas of andere binnenruimte neer te zetten. Het is dus belangrijk om te weten dat je een spintplaag in je planten niet altijd met de roofmijt kunt bestrijden. Wanneer dit niet mogelijk is, zijn er ook andere biologische bestrijdingsmiddelen op de markt verkrijgbaar. Hierdoor wordt het alsnog mogelijk om een eventuele spintplaag te bestrijden.