3 tips om je oprit vorstvrij te houden deze winter

Als je een oprit voor je huis hebt, dan wil je deze graag vorstvrij houden. Dat is niet alleen veiliger omdat je minder snel uitglijdt, het is ook super handig als je haast hebt en snel met de auto weg moet. Zeker bij een schuine oprit kan het met vorst erg moeilijk zijn om weg te rijden. Daarom 3 tips om je oprit vorstvrij te houden deze winter!

Wegenzout

Deze oplossing voor het bestrijden van ijs en sneeuw kennen we natuurlijk allemaal. Wanneer het kouder wordt zien we de oranje strooiwagens op de wegen verschijnen om zoutkorrels te strooien. De werking van wegenzout is vrij simpel. De korrels onttrekken het water uit sneeuw en ijs. Daardoor ontstaat er een zoutachtig mengsel: pekel. Het vriespunt van pekel is lager dan dat van het water in ijs en sneeuw, waardoor het niet bevriest.

De strooiwagens komen meestal niet bij jou in de wijk en laat staan op je oprit. Gelukkig kun je ook zelf wegenzout kopen om thuis te gebruiken. Het is verkrijgbaar in grote zakken van 7,5 tot 25 kilo. Per vierkante meter heb je er vaak maar 15 tot 20 gram van nodig. Als je zout overhoudt kun je dat prima bewaren tot volgend jaar. Het zout trekt wel vocht aan, dus bewaar het in de originele zak of in een plastic bak. Denk trouwens niet dat je overgebleven strooizout in de keuken kunt gebruiken. Als je lang in contact komt met het zout kun je namelijk brandwonden krijgen. Draag daarom handschoenen als je het zout met de hand strooit!

Dooikorrels

Dooikorrels werken langer en sneller dan strooizout. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor planten en dieren, doordat er andere stoffen in zijn verwerkt voor de bestrijding van gladheid. Je kunt de korrels gebruiken tot 50 graden onder nul en als je gestrooid hebt werken de korrels tot ongeveer 2 dagen later. Per vierkante meter heb je zo’n 50 tot 60 gram korrels nodig. De korrels zijn lang houdbaar en komen in grote zakken. Als je dit jaar dus nog wat dooikorrels overhoudt, dan kun je de rest van de zak of emmer volgend jaar strooien.

Bouw een carport

Dit is misschien een nogal ingrijpende maatregel, maar het is ook zeker een effectieve manier om vorst te bestrijden. Onder een carport kan natuurlijk geen sneeuw vallen en dus heb je hierdoor geen last van gladheid meer. Bovendien blijft je auto mooi schoon en hoef je minder vaak naar de wasstraat. Er komen natuurlijk wel kosten bij kijken, want je hebt materiaal nodig om de carport te bouwen en misschien zelfs een aannemer om het uitvoerende werk te doen.