Alles wat je moet weten over hellende daken

Wil je beginnen met het bouwen of renoveren van een huis, maar weet je niet zeker welk type dak je moet kiezen of hoe je meer ruimte krijgt in een bestaande kamer onder een schuin dak? Een goede optie is het schuine dak met dakopbouw of dakkapel. Naast praktische voordelen biedt het ook economische en esthetische voordelen.

Belangrijkste kenmerken van een schuin dak

Hellende daken worden gedefinieerd op basis van verschillende criteria. Ze worden gekenmerkt door een traditioneel frame. Het frame is de structuur die zorgt voor de vorm van een dak en tegelijkertijd de stevigheid van de hele structuur garandeert. Een schuin dak bestaat ook uit meerdere elementen die zorgen voor thermisch comfort. Isolatie in het dak is ook opgenomen om de isolerende eigenschappen van het dak te verbeteren. Het optimaliseert tevens de levensduur van de componenten.

Dakopbouw schuin dak zorgt voor extra ruimte voor huizen met schuine daken. De overkapping wordt voorzien van een platdak met waterafvoer. De dakopbouw kan ook een dakkapel zijn. Aarzel niet om dakkapel tekening aan te vragen om de beste fabrikant voor jouw dakopbouw te kiezen of om inspiratie op te doen. De mogelijkheden zijn groot, informeer dus goed voor je stappen zet.

De helling van een dak berekenen

Bij het bouwen van een huis is het belangrijk om de helling van het dak te berekenen. De berekening houdt rekening met veel elementen, namelijk de afmetingen van het gebouw, de breedte van het dak, maar ook de hoogte van de gevel. De verkregen resultaten bepalen het type dekking dat moet worden genomen. Een aannemer of architect weet hier veel van een kan hier een berekening voor maken. Je kunt kiezen tussen een rieten dak, een pannendak en een bitumen dak. Ieder dak heeft zijn voor- en nadelen en wordt vaak gekozen op basis van hoe het eruit ziet. Wanneer je een huis gaat bouwen, dan kun je het beste overleggen met jouw aannemer of architect wat voor type dak bij jou huis gaan passen.

Dakkapel of dakopbouw plaatsen

Zoek je meer ruimte voor kamers die zich onder het schuine dak bevinden? Dan is het plaatsen van een dakopbouw of dakkapel de oplossing. In veel gemeentes is het vergunningstelsel gunstig voor het plaatsen van dakkapel of dakopbouw. Kijk wel altijd van tevoren of je een vergunning moet aanvragen. Wil je het echt netjes doen? Overleg dan ook even met de buren, misschien hadden zij hetzelfde plan en krijg jullie straks twee dakkapellen tegenover elkaar. Wanneer je in een rijtjeshuis woont, heeft een dakkapel als nadeel dat buren die ook een dakkapel hebben, veel beter naar binnen kunnen kijken. Hou daar dus rekening mee.