De verschillende types airsoft wapens

Airsoft is een sport die is overgewaaid uit Japan. In Nederland wint het de laatste jaren ook aan populariteit. Wil je deze sport beoefenen? Dan moet je over de juiste spullen beschikken. Je hebt bijvoorbeeld een wapen nodig om airsoft te beoefenen. Met een wapen vuur je biologisch afbreekbare plastic balletjes af. Als je hier een tegenstander mee raakt, schakel je hem of haar uit. Wil je binnenkort beginnen met airsoft? Dan heb je hier een wapen voor nodig. Voordat je zo’n wapen koopt, moet je weten dat er verschillende types airsoft wapens zijn. Om jou hier enigszins wegwijs in te maken, lichten we de verschillende types in deze tekst toe.

Springguns

Een eerste type airsoft wapen dat je tegen kunt komen, is de springgun. Dit wapen dankt zijn naam aan de springveer aan de binnenkant. Deze veer moet je telkens handmatig opspannen voordat je een balletje af kunt vuren. Zodra je de trekker van zo’n airsoft pistol overhaalt, ontspant de veer. De luchtdruk die hierbij vrijkomt, zorgt ervoor dat het balletje uit het wapen geperst wordt. Vandaag de dag zijn het vooral de snipers die tot de springguns gerekend worden. Waarom? Omdat voor veel andere wapens een hogere mondingsenergie is toegestaan.

Gasguns

Naast springguns kom je ongetwijfeld ook gasguns tegen als je op zoek bent naar airsoft replica’s. Dergelijke wapens werken niet op lucht, maar op gas. Grote voordeel hiervan is dat zo’n wapen (semi)automatisch kan schieten. Binnen de gasguns wordt overigens onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten wapens: gasblowback en gasnon-blowback. Grootste verschil is dat er bij gasblowbackwapens achterwaartse druk vrijkomt bij het schieten. Hierdoor schuift de slede naar achteren voordat hij terugkomt. Zo’n wapen werkt hetzelfde als een echt wapen, alleen wordt hier geen gas voor gebruikt.

Er is overigens nog een belangrijk verschil tussen gasguns. Je kunt namelijk voor een gasgun met CO2 en Greengas kiezen. In het magazijn van de replica’s met CO2 wordt vaak een kleine capsule met gas gemonteerd. Voordeel van Greengas is dat dit siliconenolie bevat, waardoor de binnenkant van een wapen direct goed gesmeerd wordt. Voor de gebruiksduur maakt het overigens niet uit of je voor CO2 of Greengas kiest. Het merendeel van de gasguns moet na circa dertig schoten namelijk bijgevuld worden.

AEG’s

De afkorting AEG staat in de airsoftwereld voor Automatic Electric Gun. De werking van deze wapens is verglijkbaar met die van springguns. AEG’s vuren namelijk ook balletjes af met behulp van een springveer. Belangrijkste verschil is dat de je de veer hier niet handmatig op hoeft te spannen. Omdat een AEG over een elektromotor beschikt, gebeurt dit automatisch. Vandaar dat het bij deze airsoft replica’s altijd gaat om volautomatische of halfautomatische wapens. Om de elektromotor van een AEG aan te sturen, is het wapen voorzien van een oplaadbare batterij. Deze kun je makkelijk en snel vervangen, waardoor het altijd mogelijk blijft om jouw tegenstander(s) onder vuur te nemen.

Perslucht

Tot slot kun je ook nog airsoft replica’s kopen die werken op perslucht. Door de lucht die in het wapen geperst wordt, worden balletjes afgevuurd. Om lucht in het wapen te persen, moet een airsoft replica aangesloten worden op een externe luchttank. Iemand die zo’n wapen gebruikt, draagt deze tank vaak op zijn of haar rug. Omdat dit nogal omslachtig is, worden deze airsoft replica’s niet bijzonder veel gebruikt. Toch zijn ze er wel in allerlei varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld half- en volautomatische perslucht airsoft wapens. Daarnaast zijn er allerlei soorten airsoft replica’s die werken op perslucht, zoals handpistolen en machinegeweren.