Is het in Nederland legaal om wiet te kweken in je eigen tuin?

Nederland is een klein land, maar internationaal is het toch best bekend. Dat heeft veel verschillende oorzaken. Zo is het bijvoorbeeld zo dat Nederland al jaren een van de grotere voetballanden van de wereld is. Het behalen van verschillende WK-finales heeft natuurlijk voor de nodige internationale bekendheid gezorgd. Ook producten als kaas en tulpen hebben bijgedragen aan de bekendheid van ons kleine landje. Toch is er nog iets waar Nederland internationaal om bekend staat. Dat is natuurlijk het feit dat Amsterdam al jarenlang gezien wordt als de drugshoofdstad van Europa. 

 

Je kunt in ons land relatief vrij drugs verkrijgen en de politie zal je niet arresteren als zij zien dat je drugs gebruikt. Het feit dat Nederland zo bekend staat om de houding die zij aannemen tegenover drugs komt voornamelijk doordat er in het buitenland altijd gedacht wordt dat wiet hier legaal is. Natuurlijk kun je het in een coffeeshop kopen, maar echt legaal is het niet. De gedoogconstructie is lastig uit te leggen aan mensen uit het buitenland en eigenlijk is dit ook een behoorlijk vreemd en achterhaald systeem. De regels omtrent het kweken van wiet, zijn bij veel Nederlanders een stuk minder bekend. 

Wiet kweken in je eigen tuin

Het is bij wet verboden om wiet te kweken. In principe is ieder wietplantje in je tuin dus illegaal, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er een uitzondering op deze regel was. Het is namelijk zo dat er pas wordt overgegaan tot strafvervolging wanneer er meer dan vijf cannabisplanten in één tuin staan. Ook is dit het geval wanneer er in huis gekweekt wordt en daarbij groeilampen gebruikt worden. Als je dus wel eens een jointje rookt en het je een leuk project lijkt om wiet te gaan kweken, is het niet slim om dit binnen te doen of voor meer dan vijf planten te kiezen. 

Waarom zou je je eigen wiet kweken?

Sommige mensen vinden het niet nodig om hun eigen wiet te kweken. Dat komt doordat zij niet blowen, het de moeite niet waard vinden of juist denken dat zij zelf geen goede wiet kunnen kweken. Echter, het is niet bij iedereen het doel om de wiet op te roken. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf THC olie maken. Voor mensen die normaal wietolie kopen kan dit een leuk project zijn.