Weer ouderwets met eigen lunch naar het werk

In de afgelopen vijftien jaar is de werkcultuur zowel in Nederland als globaal heel erg veranderd. In de tijd van hippe startups hebben veel bedrijven ervoor gekozen om een meer open werkvloer in te richten, in plaats van de ouderwetse werkhokjes. Daarnaast zijn ook de kledingcodes veranderd. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven niet meer een pak met stropdas als kledingcode. Dit is misschien nog wel het geval bij financiële instellingen en advocatenkantoren maar in heel veel andere sectoren mag je ook gewoon in een nette spijkerbroek en shirt of trui naar het werk. Een andere verandering in de werkcultuur is dat er meer buiten de deur wordt geluncht. Mensen nemen minder vaak hun eigen eten mee maar gaan in plaats daarvan iets eten bij een broodjeszaak of restaurant in de buurt. Zelf deed ik dit ook ontzettend veel toen ik voor de corona crisis nog een baan had. Maar sinds ik thuis ben en aan deze blog werk maak ik gewoon weer een eigen lunch, een paar boterhammen en wat fruit, of een zelfgemaakt broodje. En ondanks het feit dat ik door de crisis minder inkomen heb, merk ik toch dat het niet buiten de deur lunchen al snel zo’n 100 tot 200 euro per maand scheelt.

Broodtrommel en waterfles

Daarom heb ik me voorgenomen om ook als ik weer gewoon naar kantoor kan, deze gewoonte van mijn eigen lunch maken vol te houden. Een broodtrommel online kopen is zo gebeurd en daar kun je jaren mee vooruit. Ik merkte ook dat wanneer je buiten de deur luncht, er ook meer geld uitgaat aan drankjes. Wanneer je een lunch haalt bestel je er al snel een cola bij. Dit is natuurlijk duur en ook niet zo gezond. Het is slimmer om gewoon een eigen waterfles te kopen en deze vanuit de kraan te vullen. Dit is beter voor de portemonnee maar ook beter voor het milieu. Als je zin hebt in iets anders dan water kun je natuurlijk dezelfde fles ook gewoon vullen met een smoothie bijvoorbeeld.

Broodtrommel voor andere gerechten

Je zult misschien denken, ik heb helemaal geen zin om elke dag een boterhammen uit m’n broodtrommel te eten. Af en toe heb ik zin in een ander soort lunch. Je kunt je broodtrommel natuurlijk ook gewoon met een ander gerecht vullen dat je in de ochtend maakt. Een goed voorbeeld zijn Aziatische landen zoals China en Zuid-Korea. Daar maken ze gewoon lekkere maaltijden met vlees, rijst en groenten die ze meenemen in hun lunchtrommel naar school of werk.