5 tips voor een goed werkende kachel

Met een pellet- of houtkachel haal je meteen meer gezelligheid in huis. Maar hoe zorg je dat deze zo optimaal mogelijk werkt? Van aansluiten tot ventileren: hier lees je vijf tips voor veilig, zuinig én krachtig stoken. Ook ontdek je waarom regulier cv-ketel-onderhoud een must is.

Tip 1: Laat je cv-ketel inspecteren

Is je kachel aan de cv-installatie gekoppeld? Zorg dan dat je de cv-ketel op tijd professioneel laat onderhouden. Door je cv elke 1-3 jaar te laten checken door een erkende technicus, hou je allerlei ellende buiten de deur – zoals brand, koolmonoxidevergiftiging, lekkage en andere waterschade.

Wil je een goed werkende cv-installatie maar er geen omkijken naar hebben? Abonneer je dan op cv-ketel-onderhoud. Deze slimme dienst voor zorgeloos wonen sluit je voor een vast laag bedrag per maand af.

Tip 2: Het juiste rookkanaal

Wist je dat niet elk rookkanaal veilig gebruikt kan worden voor een kachel? Een specialist kan je vertellen of je bestaande rookkanaal geschikt is voor een hout- of pelletkachel. Het is belangrijk dat het rookkanaal van brandwerend materiaal is gemaakt. Daarnaast moet dit kanaal lang genoeg zijn en zo weinig mogelijk bochten hebben.

Tip 3: Houd de schoorsteen schoon

Naast het eventuele cv-onderhoud, heeft de schoorsteen zelf ook aandacht nodig. Want hoe je het ook wendt of keert: een kachel komt niet zonder gevaren. Om brandveilig te kunnen blijven stoken, is het daarom belangrijk om minimaal eenmaal per jaar de schoorsteen te laten vegen. Een specialist van een erkend schoorsteenvegerbedrijf zal vakkundig de hardnekkige aanslag verwijderen en het rookkanaal inspecteren.

Tip 4: Passende plek

Een juiste plaatsing van de kachel is essentieel. Haal je een onnodig groot model in huis, dan produceert dit al snel te veel warmte. Passende kachel gekozen? Zorg dat de vloer onder de kachel hittebestendig is en zet de kachel waterpas. Als je een vloer van bijvoorbeeld hout, laminaat of tapijt hebt, dan kun je hier een hittebestendige bodemplaat op plaatsen.

Tip 5: Voldoende ventilatieruimte

Tot slot: vergeet niet te ventileren! Plaats de kachel in een ruimte die goed doorgelucht is. Dit zorgt niet alleen voor frisse luchttoevoer, maar ook voor primaire lucht voor de kachel. Zorg dat de houtkachel goed vrij staat, met minimaal 40 cm vrije ruimte aan de achter- en zijkant en minimaal 80 cm vrije ruimte aan de voorkant.