Lekker op de fiets

Bewegen is voor ons allemaal gezond. Toch doen we het over het algemeen helaas te weinig. Zo pakken we liever de roltrap of de lift dan de normale trap. Ook gaan we liever met de auto dan dat we even een stukje wandelen. Toch zou het een stuk beter zijn als we een aantal van deze gewoontes aan zouden pakken, al is het maar een kleine aanpassing kan het al veel effect op je gezondheid hebben. Een voorbeeld van zo een kleine gewoonte aanpakken, is om vaker te fiets te nemen in plaats van de auto. Wat al een goede motivatie kan zijn om dit vol te houden, is om een betere fiets te hebben. Dan fiets je vanzelf een stuk makkelijker! Maar waar moet je nou op letten als je een damesfiets wil kopen?

Soort fiets

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wat voor soort fiets je wil kopen. Dit hangt er natuurlijk vanaf waar je de fiets het meeste voor wil gebruiken. Wil je vooral de boodschappen ermee gaan doen of kleine rondjes fietsen? Dan kan je het beste kiezen voor een fiets met een hoog stuur. Zo zit je lekker rechtop en kan je goed van de omgeving genieten. Dit is een erg comfortabele manier van fietsen. Bovendien zijn deze fietsen vaak voorzien van een bagagedrager, een echte must natuurlijk als je veel boodschappen mee moet nemen. Echter kan je beter voor een echte sportfiets gaan als je lange afstanden wil fietsen. Hierop krijg je minder zadelpijn. Bij een racefiets staat het stuur bijvoorbeeld een stuk lager dan bij een normale stadsfiets. Zo heb je minder luchtweerstand wat erg voordelig is wanneer je veel fietst. Bovendien heb je op deze manier het minste gewicht op je zadel. Bedenk je wel dat deze houding daarvoor zwaarder is voor het bovenlichaam.

Versnellingen

Er zijn zowel goede fietsen met als zonder versnellingen te vinden. Het grote voordeel van versnellingen is natuurlijk dat je in verschillende omstandigheden goed kan blijven fietsen. Of je nou de berg afgaat of tegen de wind in moet fietsen, er is altijd wel een versnelling die je hierbij het leven makkelijker maakt. Een groot nadeel van het hebben van versnellingen is echter dat er meer aan je fiets is dat kapot kan gaan. Bovendien is het eenvoudiger om zelf je achterwiel te vervangen wanneer je geen versnellingen hebt. Op een stadsfiets is het dan ook niet echt nodig om versnellingen te hebben. Wil je dit wel graag, kies dat voor een laag aantal simpele versnellingen. Echte sportfietsen zijn vaak voorzien van een derailleurversnelling. Ideaal om soepel mee te fietsen, maar wel erg kwetsbaar. Er zijn dus genoeg opties, kies gewoon wat het beste bij jouw wensen past!