Over het verwerken van verdriet

Als iemand overlijdt zijn dit nooit fijne momenten. En al helemaal niet als dit iemand is uit je nauwe omgeving. Ook reageert iedereen hier heel anders op. De ene schrikt juist eerst van het overlijden en is in een soort shock, de ander wordt boos en de meeste mensen worden waarschijnlijk gelijk verdrietig. Maar hoe je ook in eerste instantie reageert, je zult het verdriet uiteindelijk moeten verwerken. Ook dit zal iedereen iets anders doen, maar toch zijn er wel een aantal tips die ik je kan meegeven die voor iedereen nuttig zijn bij het verwerken. Lees hieronder mijn tips voor het omgaan met verdriet. 

Tip 1: Zorg voor een mooie uitvaart

Allereerst is het heel fijn om te zorgen voor een mooie uitvaart. Ook al denk je misschien niet zoveel waarde te hechten aan een uitvaart, het is toch de eerste stap van het verwerkingsproces. Ook kan het heel fijn zijn om je leed te delen met anderen die bij de uitvaart komen. Maar hoe vind je dan een goede uitvaartonderneming? In Amsterdam kan ik in ieder geval de website van Uitvaart Amsterdam aanraden. Zij kunnen je helpen bij alle aspecten die te regelen vallen bij een uitvaart. Op die manier hoef je zelf niet te stressen hierover en kan je het allemaal met een gerust hart uit handen geven. 

Tip 2: Herinneringen ophalen 

Daarnaast kan het heel fijn zijn om samen met anderen of gewoon zelf herinneringen op te halen. Dan kun je even huilen om het gemis, maar ook even lachen over hoe fijn je het met die persoon hebt gehad. Deels kan dit vaak ook al op de uitvaart natuurlijk, omdat er dan vaak mensen gaan spreken over leuke herinneringen, hoe iemand was en wat je aan iemand gaat missen. Maar ook hierna kan je altijd een avondje inplannen om even een fotoboek of digitale foto’s terug te kijken. Of gewoon een avondje waarbij je kletst over vakanties die geweest zijn, evenementen of grappige momenten die je samen hebt meegemaakt. 

Tip 3: Afleiding

Tot slot is mijn tip om niet te veel ‘gepland’ te gaan rouwen. Het is fijn om iemand te herdenken en herinneringen op te halen, maar het is ook echt niet erg om door te gaan met je leven. Je hoeft je niet schuldig te voelen tegenover diegene dat je weer leuke momenten gaat beleven, want dat is waarschijnlijk juist wat die persoon voor jou zou willen! Ga dus lekker erop uit, lach met vrienden en leef weer alsof het zo voorbij kan zijn. Want dat kan het echt!