Iedereen die in een auto rijdt heeft er vroeger eentje gehad. Ja, we hebben het natuurlijk over een rijinstructeur. Deze gedreven man of vrouw zat naast jou toen je er waarschijnlijk nog weinig van bakte. Toch heeft hij of zij jouw binnen een aantal lessen leren autorijden en opgeleid tot de vaardige bestuurder die jij nu bent. Deze baan is zeer afwisselend en perfect voor mensen die graag met mensen werken. Geen dag is hetzelfde en je bent altijd onderweg. Lijkt jou dat wel wat? Dan is rijinstructeur worden misschien wel iets voor jou!
Hoe wordt je een rijinstructeur?
Om rijlessen te mogen geven moet je uiteraard bevoegd zijn. Deze bevoegdheid krijg je door een diploma af te ronden. Gelukkig is het geen drie- of vierjarige opleiding waarbij je dagelijks in de schoolbanken hoeft plaats te nemen. Rijinstructeur worden is makkelijker dan je denkt. Je kunt tegenwoordig uiteraard deelnemen aan klassikale lessen als je dat zou willen maar ook blended learning of e-learning is tegenwoordig een mogelijkheid. Bij e-learning volg je alle lessen online en bij blended learning wordt er een mix gemaakt tussen klassikale lessen en online lessen. Voor welke je kiest hangt af van wat voor jou het fijnste is.
Hoe zit de opleiding eruit?
De meeste opleidingen tot rijinstructeur bestaan uit 3 fasen. Nadat je alle fases hebt doorlopen mag je deelnemen aan je examens. Naast het theorie gedeelte moet er ook aan een praktijkgedeelte worden deelgenomen. Dit praktijkgedeelte is je stage. Tijdens je stage rij je mee met een ervaren rijinstructeur die je alle fijne kneepjes van het vak zal laten zijn. Als je op een gegeven goed kennis hebt opgedaan zullen jullie van positie wisselen.
Wat zijn de toelatingseisen?
Je kunt deelnemen aan een opleiding tot rijinstructeur wanneer je in het bezit bent van minimaal een schooldiploma met niveau VMBO-gl of TL-niveau. Ook zou je mogen deelnemen als je een vergelijkbare diploma hebt die je in het buitenland hebt behaald. Daarnaast moet je uiteraard zelf een rijbewijs hebben en ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een kopie hiervan dien je altijd op te sturen naar de opleiding. Ook kan er gevraagd worden om een VOG. Een VOG is een Verklaring omtrent gedrag en kan worden aangevraagd bij de gemeente. Als dit nodig is zal de opleiding je tijdig op de hoogte stellen.
Een opleiding tot rijinstructeur kan op verschillende plekken in Nederland worden gevolgd. Benieuwd of er een opleiding bij jou in de buurt zit? Neem dan eens een kijkje bij Jongepier.nl.