Vaderschapstesten

Twijfel je of je vader wel je echte vader is? Of lijk je niet op je broers en zussen? Dan kun je een test laten doen. Je kan om te testen of je vader wel je echte vader is een vaderschapstest bestellen. Misschien gaan er verhalen in je familie rond of heb je zelf het gevoel dat er iets niet helemaal klopt. Ook vaders vragen zich wel eens af of hun kind hun eigen, biologische kind is. En moeders, broers, zussen en andere familieleden weten ook niet altijd zeker of ze echt familie van elkaar zijn. DNA-onderzoek naar verwantschap kan 99% zekerheid geven. Dit heet ook wel verwantschapsonderzoek, verwantschapstest of vaderschapsonderzoek.

Je biologische familie

Je biologische familie is de groep mensen waarmee je biologisch verwant bent. Zo ben je biologisch verwant aan je broers/zussen als je dezelfde biologische ouders hebt. Alleen door DNA-onderzoek kun je weten of je biologisch familie van elkaar bent. Dit onderzoek heet een vaderschapstest of verwantschapstest. Hoe meer je aan elkaar verwant bent, en hoe meer familieleden er mee doen, hoe makkelijker het is om de familieband vast te stellen. Soms blijkt onverwachts dat je geen familie bent van iemand, terwijl je dat wel gehoopt had. Het kan, misschien onbewust, jullie relatie veranderen. Het kan ook betekenen dat iemand geen erfenis meer krijgt.

Hoe werkt zo’n DNA test nou eigenlijk?

Bij de verwantschapstest wordt gekeken naar het DNA. Hierin zitten al onze genen. Een groot deel van het DNA is bij iedereen hetzelfde. Maar sommige stukken DNA verschillen per persoon. Iedereen heeft een eigen 'DNA-profiel'. Dat is een beschrijving van het DNA wat jou jou maakt. Net zo uniek als een vingerafdruk. Bij de test worden het DNA-profiel van vader, moeder en kind met elkaar vergeleken. Als die DNA-profielen genoeg op elkaar lijken, zijn het kind en ouders 99% zeker biologisch familie van elkaar. Bedenk van tevoren goed of jij een verwantschapsonderzoek wilt en waarom. Maakt het veel voor jou uit wie je biologische familie is? Wat kan er door veranderen voor jou? En voor je relaties met anderen? Als je twijfelt of als je moeite hebt met de uitslag van een verwantschapsonderzoek, praat er dan over met mensen die je vertrouwt. Er bestaat ook een prenatale vaderschapstest. Daarbij is het al mogelijk om in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap, zonder enig risico voor de baby, een DNA-vaderschapstest te doen. Op die manier weet je al voor dat je kindje geboren is 99,99% zeker wie de vader van jouw kind is.