Duurzaam ondernemen: 3 handige tips

In het kader van ‘geven en nemen’ besluiten steeds meer mensen over te stappen op duurzaamheid in hun leven. Geven en nemen? Jazeker: de mens neemt al jarenlang van de wereld. Door onder andere de vele uitlaatgassen en het algemene leven op aarde is er een zichtbare klimaatverandering te zien. Het is tijd om iets terug te geven aan de aarde om op die manier de wereld weer te laten ademen. Daarom kiezen veel mensen in de moderne samenleving voor duurzaam leven én ondernemen. Ook binnen je bedrijf kun je namelijk enkele groene maatregelen treffen. Hoe je daarmee begint? Heel simpel: in dit artikel lees je drie fijne tips over duurzaam ondernemen.

Stap over op groene zakelijke energie

Een hele eenvoudige stap die je kunt zetten, is de overstap op groene mkb energie of groene grootzakelijke energie. De kans is groot dat je het gewend bent om traditionele grijze stroom af te nemen. Dat is helemaal niet zo gek: grijze energie is heel wat jaren de standaard geweest voor zowel particulieren als ondernemers. Door de komst van groene energie is er echter voor veel mensen een wereld open gegaan. Bij de productie van dergelijke duurzame stroom komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. Daarom is groene stroom beter voor het milieu en het behoud van de wereld. En wees niet bang: je hoeft zeker niet de hoofdprijs te betalen voor een verantwoord energiecontract. Door mkb energie vergelijken scoor je net als bij grijze stroom altijd de meest scherpe deal. Hierbij krijg je namelijk een overzicht te zien met alle interessante aanbiedingen voor jouw jaarlijkse energieverbruik en wensen.

Kies voor zakelijke zonnepanelen om je eigen stroom te produceren

Met een groen energiecontract heb je al een goed begin op het gebied van verduurzamen. Je kunt echter ook nog een stapje verder gaan. Wat dacht je ervan om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen? Veel ondernemers hebben de overstap nog niet gemaakt omdat ze bang zijn dat zonnepanelen veel te duur zijn. Ben jij zo’n ondernemer? In dat geval hebben we goed nieuws voor je: de prijs van zonnepanelen is de laatste jaren behoorlijk gedaald. Er zijn tegenwoordig meer bedrijven te vinden binnen deze branche waardoor zonnepanelen goed te betalen zijn. Door het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen ben je onafhankelijk van het energienet. Je maakt gebruik van groene stroom die opgewekt is door zonnestralen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een natuurlijke bron die nooit op kan gaan. Uiteindelijk profiteer je van gratis groene energie omdat je niets hoeft te betalen voor zonnestralen. Het grote voordeel is dat je zelfvoorzienend bent en minder vervuilend bezig bent. Op Minder.nl lees je meer over zakelijke zonnepanelen en hoe je ze kunt aanschaffen voor je bedrijf.

Tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur

Met het hebben van een groen energiecontract of het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen ben je al heel goed op weg. Je kunt ook binnen je bedrijf nog een duurzame stap nemen. Sta je aan het begin van je onderneming en moet je een kantoor inrichten? Of heb je nieuwe kantoormeubelen nodig, zoals een aantal nieuwe bureaus of een aantal nieuwe kasten? Kies in dat geval voor tweedehands. Er zijn altijd bedrijven die opgeheven worden en nog over een prachtig interieur beschikken. Het is zonde als dergelijke meubels niet nog een keer gebruikt worden. Wat mooi meegenomen is, is dat je hier nooit de hoofdprijs voor betaalt. Check daarbij ook eens de mogelijkheden voor tweedehands apparatuur. In Nederland vind je diverse bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in refurbished laptops, printers en kopieerapparaten. Ook smartphones en tablets scoor je in een refurbished versie; dat is én goedkoper én beter voor de wereld.